Fransk chokladtårta



1 form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant
1 msk smör till formen
250 g mörk choklad (inte blockvarianten utan äkta vara!)
250 g smör
6 ägg
2 ¾ dl strösocker
1 dl vetemjöl (60 g)

Glasyr:
100 g smör
100 g mörk choklad
50 g honung (knappt ½ dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen med smör. Finhacka chokladen. Smält smöret och slå det varmt över chokladen. Rör om tills all choklad har smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, blanda ned med den smälta chokladen. Vänd till sist ned siktat vetemjöl. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter tills smeten precis börjat stelna och spricka på ytan. Obs! Kakan ska inte vara genomgräddad. Låt kallna i formen. Ställ därefter in den i frysen i en timme för att stelna.

Glasyren: smält smöret och häll det varmt över den finhackade chokladen. Blanda med elvisp eller i matberedare till en slät kräm. Tillsätt honungen.

Lossa tårtan försiktigt, lägg på ett fat. Häll glasyren ovanpå den frysta tårtan och stryk ut jämnt.

Servera gärna vispad grädde eller vaniljglass till.


Frusen Cheesecake

3 äggvitor vispas hårt

3 dl grädde och 1 tsk vaniljsocker vispas hårt

3 äggulor, 1 litet paket philadelphiaost, 1,5 dl strösocker röres ihop.

Blanda samman de tre ovanstående. Smula digestivekex i botten på en form. Häll i smeten. Smula även kex ovanpå. Fryses minst 4 timmar innan servering. Ta fram en stund innan den ska ätas, en kvart, tjugo minuter eller så. Muuuuuums...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0